– Vi har en motpart som vägrar ge våra medlemmar samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko.

Arbetsgivarparten Almega skriver i en kommentar att ”strejken kommer att slå väldigt hårt mot allmänheten som kommer att drabbas när tågen inte går. Strejken kommer även att slå hårt mot svensk exportindustri som är beroende av godstågen för att kunna exportera sina varor”.

Strejkvarslet är utformat som en trestegsraket med början den 12 maj. Först tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. I nästa steg som träder i kraft den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKAB:s malmtåg ut i strejk. I steg 3 som träder i kraft den 19 maj tas bland annat alla tågvärdar på MTR:s pendeltåg ut i strejk.

Tvisten gäller hur LO:s låglönesatsning ska beräknas, inom eller utanpå industrins så kallade lönemärke på 6,5 procent på tre år, skriver TT.


Publicerad: den 4 maj 2017