Viktigt inför resor till Nya Zeeland

Viktigt inför resor till Nya Zeeland

Svenska medborgare som ska resa till Nya Zeeland måste från och med 1 oktober 2019 ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Ett NZeTA är giltigt i 2 år för flera inresor. Det rekommenderas att ansöka om ett NZeTA i god tid före avresa, det kan ta upp till 72 timmar att få det godkänt.

Du behöver inte ansöka om ett NZeTA om du redan har ett giltigt nyazeeländskt visum. 

För mer information om NZeTA läs på Nya Zeelands immigrationsmyndighet:  https://www.immigration.govt.nz/about-us/what-we-do/our-strategies-and-projects/eta-new-requirements

För information om uppehålls- och arbetstillstånd för Nya Zeeland, se Immigration New Zealand.

Passets giltighetstid

För inresa till landet behövs ett pass med en giltighetstid av minst tre månader efter den dag du har för avsikt att lämna Nya Zeeland. Dock kräver flera länder på vägen till och från Nya Zeeland en längre giltighetstid på pass, oftast minst sex månader. Kontrollera därför alltid passets giltighetstid samt var du ska mellanlanda på vägen till eller från Nya Zeeland och vilka regler som gäller för dessa länder.

Inför resan bör du noga kontrollera att passet är helt och att det är giltigt en längre tid. Då det inte finns någon svensk ambassad i Nya Zeeland går det inte att ansöka om ett nytt ordinarie pass.  Det går att ansöka om provisoriskt pass vid honorärkonsulatet i Wellington. Om du förlorar passet bör du kontakta polisen i Nya Zeeland och svenska honorärkonsulatet i Auckland eller Wellington eller en svensk ambassad för att spärra det.

Svenska provisoriska pass godtas för inresa i Nya Zeeland.

Tullbestämmelser

Nya Zeeland har mycket strikta införselregler för en mängd olika varor och personliga tillhörigheter. Det är upp till resenären att själv kontrollera vad som är tillåtet att föra in i landet samt kontrollera vad som måste deklareras. För mer information, se New Zealand Customs Service

 

Pass & Visum, allmänna råd från utrikesdepartementet

Pass behövs för de flesta resmål utanför de nordiska länderna. Ansök på närmaste polismyndighet. När behöver jag Visum?

Läs mer