Mycket har redan återgått till det något så när normala i Danmark. Och strax efter midnatt på tisdagen kom folketinget överens om ytterligare restriktionslättnader. Enligt De Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen kommer i princip allt att vara öppet i Danmark från och med fredag ​​– med undantag för nattlivet.

Det kommer dock att ske med restriktioner fortsatt på plats.

”Från den 21 maj kommer nattklubbar och diskotek att vara stängda. Allt annat är öppet i en eller annan form”, säger han till DR efter en sen presskonferens.

Folketinget har också enats om att det är dags för hemmajobbare att börja återgå till sina arbetsplatser. Det kommer att ske i tre steg. Under den första fasen, som inleds på fredag, kan 20 procent vända tillbaka till kontoret. Från och med mitten av juni tillåts en fysisk närvaro på 50 procent och från och med den 1 augusti är det tänkt att alla får jobba från sina arbetsplatser.

Från och med fredag får också upp till 50 personer träffas inomhus och 100 personer utomhus. Planen är att helt slopa församlingsförbudet utomhus den 11 juni och inomhus den 1 augusti.

Det kommer också att gå bra att besöka bastur, ångbad och vattenland såväl som kasinon, lekland och inomhusanläggningar på djurparker. Besökarna ska dock kunna visa upp ett så kallat coronapass, som visar att en person är färdigvaccinerad mot covid-19, alternativt har testat negativt eller redan har varit smittad med viruset.

Men folketinget är också överens om att användningen av munskydd och coronapass ska fasas ut under sommaren. Det väntas ske när alla danskar över 16 år har erbjudits vaccin i slutet av augusti, men något exakt slutdatum har inte fastställts.

Hälsominister Magnus Heunicke (S) beskriver virusläget i Danmark som gynnsamt – trots en liten ökning av antalet smittade de senaste dagarna. Men läget är enligt honom så pass bra att landet nu kan ta dessa steg mot en full återöppning.

”Det låter sig enbart göras eftersom vi behåller grundläggande strukturer, som omfattande testning och lokala nedstängningar. De verktygen säkerställer att vi nu kan öppna ytterligare”, sade han på nattens presskonferens.

Henrik Ullum, direktör på smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut (SSI), håller med om att Danmark är redo att ytterligare lätta på restriktionerna.

”Vi har byggt upp ett starkt system där vi testar mycket, kan genomföra lokala nedstängningar, har ett bra beteende bland befolkningen och på kort tid har skyddat de svagaste genom vaccinationer”, säger han enligt nyhetsbyrån Ritzau.

”Med det sagt så ser vi stigande smittotal, särskilt bland unga. Vi måste hålla ett öga på om smittan sprider sig till de grupper som nu väntar på att vaccineras.

Källa:TT

 


Publicerad: den 19 maj 2021