Med anledning av coronapandemin beslutade UD på fredagen att förlänga sin avrådan från alla icke nödvändiga utlandsresor fram till den 15 juni.

”Nu är inte rätt tid att resa – varken in- eller utrikes”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT via sms.

Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, har UD tidigare meddelat.

I uppmaningen sägs också att svenska utlandsresenärer – det vill säga de som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid – bör överväga att snarast återvända till Sverige. Den som är ute och reser bör hålla ”tät kontakt” med såväl flygbolag som rese- och försäkringsbolag.

UD:s tidigare reseavrådan till alla länder gjordes den 14 mars och gällde då fram till åtminstone den 14 april. En ny bedömning av läget ska göras i juni.

Det nya beskedet kommer att slå hårt mot en redan krisande flygbransch, menar Jan Ohlsson, oberoende flyganalytiker.

– Utan tvekan är detta den värsta situationen som flygbolagen någonsin stått inför, säger han till TT.

Svenska flygbolag har redan reducerat sin trafik rejält till följd av dykande efterfrågan. I mitten av mars permitterade också SAS nästan hela sin personalstyrka.

UD:s förlängning av reseavrådan kan innebära att flygbolag riskerar konkurs, tror Jan Ohlsson, men han vill inte sia om vilka som ligger närmast att falla.

– Flygbolagen inser också att när den här perioden slutar kommer inte alla att plötsligt springa ut och boka resor. Det kommer att vara en oerhört lång uppstartsperiod som också ger ökade förluster, säger Jan Ohlsson.

Källa: Travel News  


Publicerad: den 6 april 2020