Tågtrafiken från Stockholm är särskilt hårt drabbad i snöyran. Många regionaltåg var inställda på förhand under måndagsmorgonen. Då ställdes ett 30-tal tåg in eller blev försenade på grund av ett elfel orsakat av snön.

Trafikinformationen på SJ:s hemsida låg dessutom nere ett tag, vilket försvårade ytterligare för resenärerna.

SJ ställer in regionaltåg på sträckorna Stockholm–Uppsala, Stockholm–Västerås och Gävle–Linköping även under tisdagen.

”Trafikverket vill att vi glesar ut trafiken”, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour till TT på måndagskvällen. 

På vägarna är det också besvärligt, i nästan hela landet.

”Det är bara längst ner i södra Sverige som det är några sträckor där det är bart, säger Katarina Wolffram”, presskommunikatör på Trafikverket.

Halt väglag och snö gjorde att busstrafiken i Trollhättan och Vänersborg ställdes in under måndagen.’

Även flygtrafiken har drabbats av snöfallet med försenade och inställda flyg, främst på Arlanda. På Bromma och Landvetter har trafiken gått bättre men det har varit förseningar även där.

SMHI har under måndagen en orange varning för snöfall i stora delar av Stockholms län samt gul varning för bland annat Skåne.

”Det är en hel del stråk med snöbyar och snöfall från Götaland och upp mot sydligaste delarna av Norrland. På en del håll är det kraftigare stråk som kan göra att det är lite extra besvärligt”, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. 

Under tisdagen drar snöfallet vidare norrut mot Dalarna och södra Norrland samtidigt som det försvagas.

”Sedan ser det ut som om det är lite mildare luft som i stället letar sig in över landets södra delar och på dagen i morgon kommer det att vara töväder över Götaland och troligen även östra Svealand.”

Senare i veckan kommer plusgraderna att dominera i Götaland och Svealand, men med risk för halka under de kyligare delarna av dygnet.

”Jag tror att man måste tänka till och köra försiktigt på kvällen och i morgontrafiken. Det finns en risk att det kan börja frysa till under kvällarna och vara lite småhalt även in mot morgontimmarna i områden där de inte hunnit ut och halkbekämpa”, säger Alexandra Ohlsson.

Källa:TT-DI.SE


Publicerad: den 22 november 2022