Sjukvårdsorganisationen SOS International har gått till botten med saken efter att på senare år i ett flertal ärenden fått ta emot räkningar från offentliga sjukhus gällande sjukhusbehandling av resenärer från Skandinavien, även om de hade med sig – eller fick hjälp av SOS International att skaffa fram – det blå EU-sjukförsäkringskortet.

Men hjälp av en spansk advokatbyrå har SOS granskat sjukhusens betalningskrav  överensstämmer med gällande lagar och kommit fram till att de gör det. 

Offentliga sjukhus i Spanien kan enligt spanska lag i flera särskilda behandlingssituationer kräva full betalning.

– Det här visar att en EU-medlemsstats regler om rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling kan vara komplicerade och innehålla flera undantag och begränsningar som avspeglar sig i det blå sjukförsäkringskortets försäkringsskydd, säger Karin Tranberg, vice ordförande i SOS International i en kommentar. 

Säkrast med extraförsäkring

– Det gör det svårt för resenären att veta om man har rätt till kostnadsfri behandling om olyckan skulle vara framme under resan.

Karin Transberg menar att reglerna i Spanien är så pass oklara att resenärer bör se till att de har en fullgod täckning vid sidan av den allmänna sjukförsäkringen. 

– Det här betonar behovet av en sjukförsäkring som åtminstone kompletterar det blå EU-sjukförsäkringskortets skydd. Då vet man att man har ett försäkringsskydd oavsett om man befinner sig i ett EU-land med hel, delvis eller ingen rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling.

Fall där den drabbade själv krävts på betalning är särskilt vanliga på Kanarieöarna. 

Där finns det många privata sjukhus/kliniker men i mer komplicerade fall remitteras patienterna ofta vidare till offentliga sjukhus som har mycket större behandlingsmöjligheter.

Då kan det inträffa att man inte har rätt till kostnadsfri behandling utan själv måste står för hela beloppet.

Oro för trend

SOS International befarar att den här typen av lagstiftning kan skapa en trend: först i Spanien och sedan i andra länder. 

– Från ett patient- och konsumentperspektiv är det här ett stort problem, det är också därför vi har lämnat uppgifterna vidare till Medborgarservice och Styrelsen för patientsäkerhet i Danmark, säger Karin Transberg.

Sydkusten, en nyhetstidning för skandinaver i Spanien, har i samband med varningen från SOS kontaktat offentligsjukhuset Costa del Sol i Marbella.

Där uppger man att  EU-medborgare i utgångsläget bara har rätt till fri akutvård i Spanien, inkluderat åkommor som inte kan vänta tills patienten återvänt till sitt hemland. 

Redan planerade kirurgiska ingrepp eller andra i hemlandet diagnosticerade åkommor som ej undergått en plötslig försämring är inte kostnadsfria. 

Det finns undantagsfall där redan diagnosticerade åkommor kan behandlas i Spanien gratis. För detta krävs dock att patienten i förväg fått med sig ett formulär kallat S2. 

Källa: Måns Ivarsson Expressen


Publicerad: den 6 februari 2019