Swedavia öppnar ny Marknadsplats på Arlanda

9/29/2023

Marknadsplatsen i Terminal 5 som nu öppnar blir hjärtat i Arlandas kommersiella utbud. En variation av mat, dryck, shopping och service centrerat på en 11 000 kvadratmeter stor yta i direkt anslutning till den nya toppmoderna säkerhetskontrollen. Ytorna har planerats noga för att underlätta för resenärerna och bidra till att skapa en inspirerande och trivsam miljö. Många av mat- och dryckeskoncepten blir helt nya för flygplatsen.

– Vår vision med den nya marknadsplatsen är att göra shopping, mat och dryck till en del av upplevelsen för de som ska ut och resa. Det ska finnas ett varierat utbud av både restauranger och butiker som ska passa många olika behov. Satsningen är Swedavias största någonsin på det kommersiella utbudet på Arlanda och med detta, tillsammans med den nya moderna säkerhetskontrollen, kommer vi att markant förbättra resenärsupplevelsen på flygplatsen, säger Charlotte Ljunggren, Chief Commercial Officer på Swedavia.

Intresset för att etablera sig i den nya Marknadsplatsen har varit och är stort. Swedavias nya kommersiella strategi prioriterar att få rätt mix med en variation i produktsortiment, priskategorier och varumärken. Läget på Arlanda med cirka 28 miljoner resenärer per år är mycket attraktivt för kommersiella aktörer som är med om att skapa mat- dryck- och shoppingupplevelser utöver de vanliga.

– Vårt nya fokus är på konkurrenskraft, prisvärde och ett brett utbud snarare än ”lyxshopping” för alla de resenärer, upp till 100 000 per dag, som passerar Marknadsplatsen innan sin resa. Många av våra partners väljer nu också att storsatsa med helt nya koncept och sina största enheter någonsin. Bland annat kommer den nya Taxfree-butiken att bli unik för Arlanda och att bli dubbelt så stor som den tidigare, säger Charlotte Ljunggren.

Efter öppningen av den första delen av Marknadsplatsen kommer utbudet på Arlanda att utvecklas stegvis med allt fler aktörer och med sikte på att vara helt klart kring årsskiftet 2024–2025. Vid årsskiftet väntas nästa stora etapp i projektet då den 4 000 kvadratmeter stora mat- och dryck-satsningen ”Verandan” öppnar. Den kommer bland annat att rymma ett helt nytt fine-dining-koncept och en ny Food Hall.

– När du är ute och reser är du, oavsett syfte med resan och om du reser ofta eller sällan, utanför din vanliga vardagsmiljö redan på flygplatsen, vilket gör att både shoppingbeteende och behov ändras. Medan e-handeln växer sig allt starkare växer samtidigt betydelsen av upplevelser och inspiration under den fysiska shoppingturen som inträffar mer sällan. Vi har sett att resenärer är mottagliga för nyheter och inspiration och vi vill ge resenärerna både unika och lokala erbjudande och göra besöket i vår Marknadsplats till en upplevelse, säger Charlotte Ljunggren.

Upphandlingarna till Marknadsplatsen, och det kommersiella utbudet på hela flygplatsen, görs efter omfattande arbete med omvärldsanalys och kundundersökningar. Inspiration har också tagits från andra internationella flygplatser och rådande konsumtionstrender. Med stöd av detta har planen för Arlandas kommersiella ytor satts med ett shoppingutbud med fokus på bredd och prisvärde, stor variation när det gäller mat och dryck och en internationell prägel blandat med tydliga skandinaviska influenser.

– Det uppdämda behov vi ser när det gäller resor efter pandemin omfattar även shopping och köp av mat och dryck. Våra befintliga butiker på Arlanda har haft en god försäljningsutveckling i år och även under 2022. Samtidigt så är det nya shoppingutbudet som nu utvecklas, något helt nytt för flygplatsen och vi har höga förväntningar på det nya utbudet, avslutar Charlotte Ljunggren.

Enligt Pressmeddelande.

Kontakta oss

Öppettider 08.00-17.00

Lunchstängt 12.00-13.00

0920- 280 225
svenskakyrkan@nex.se

NEX Grupp- & konferens

0920-75 330
nexgrupp@nex.se

NexOnline Support

nexonline@nex.se

NEX Huvudkontor

0920-21 10 00

VD

Linda Jadinge
linda.jadinge@nex.se

Kundansvarig

Rigmor Ahlqvist
rigmor.ahlqvist@nex.se

Jourservice

Öppet kl.17.00-08.00
+46 770 45 62 63, mot kostnad

För om- och avbokning av flygtaxi:

+46 8 120 92 000

För avbokning av tåg kan du ringa:

0771-757575 tonval 4